Vårens åtgärder!

I projektet ingår att vidta åtgärder för att förbättra bihälsan och pollineringen och i år är året där vi vidtar åtgärder för att förbättra vårt lokala område.

Den största åtgärden är att så in vår arrenderade åkerplätt precis intill föreningsbigården. Detta är pågående då vi valde att *svartträda* den istället för att kemiskt bekämpa ogräset som frodats där dem senaste åren. Bilden nedan är efter en omgång med tallriksredskap. Vi kommer kunna så i juni och sedan tar det ca 8 veckor för fröerna att komma i blom. Fröblandningen vi använder heter Bee Urban 2018/1 Flerårig och kan köpas på Olssons fröer. Blandningen består av Bovete, Honungsört, Vitklöver, Kärringtand, Rödklöver, Gul Sötväppling och Kummin. Här är katalogen med olika blomsterblandningar.

Vi har också fått förmånen att med proffshjälp från en bi-specialist göra ett försök där vi undersöker om solitära bin och honungsbin konkurrerar om samma föda. Detta gör vi genom att sätta upp holkar för solitära bin i bigården och sedan en ca 200m från bigården. Eftersom dem solitära bina väljer bostadsplats så nära födan som möjligt så tittar vi alltså på om dem föredrar att bosätta sig 200m från honungsbina eller om det inte har någon betydelse. I slutet av säsongen kommer vi ta ner holkarna och titta på om dem använts.

Såsom förra året har vi nu installerat två stycken kupvågar, den ena i föreningsbigården i Plönninge, centrum för vårt projekt, och den andra utanför Harplinge som omringas av  åkermark. Vi fick besök av Preben Kristiansen och Lotta Fabricius Kristansen som installera och matade oss med aktuell nyttig bi-information. Alltid trevligt med besök från er!

 

*Svartträda betyder att man bearbetar marken så fort ogräsen har börjat gro, så t.ex. så harvar man, väntar i två veckor tills dem gror och sen harvar man igen osv.